ОШ „Карађорђе“

Активности у школи

Дан школе 2021

Основна школа „Карађорђе“ ове године прославља јубилеј, 215 година од оснивања. Нажалост, због ситуације у којој се нашао читав свет, нисмо у могућности да прославимо уз свечаност, приредбу и дечје осмехе. Ипак, ученички гласови ће се и те како чути и ове године! Деца су била вредна, па су и поред преоптерећености онлајн наставом и задацима имали воље и времена да покажу своју креативност из разних предмета.

Браво!

ученици-5.00-јануар-2020.

Традиционална додела награда

Републичко такмичење 2019

Ученице наше школе Наталија Роквић VII/1 и Сања Сарајлић VIII/1 учествовале су 11.маја на Републичком такмичењу из Књижевне олимпијаде у Сремским Карловцима.
Наталија је освојила 3. место на Републичком такмичењу. Честитамо!
 
Љубица Чорбић
Професор Српског језика и књижевности

Му Реасе Раl пројекат

У октобру 2018.године група наставника енглеског језика из Србије била је у САД-у на програму размене Отворени Свет. Један од наставника била је Љиљана Шћекић, наставник енглеског језика у ОШ „Карађорђе“ Један део програма је реализован у Албукеркију (држава Нови Мексико) где је организација домаћин била Global One-to-One . Ова организација нуди пројекат My Peace Pal у који су укључене државе широм света, а заснива се на размени писама деце истог узраста из различитих делова света. Троје ученика из наше школе (Наталија Роквић, Марко Ђорђевић и Јелена Митровић) су укључени у програм и већ су разменили по два писма са ученицима из Албукеркија.

Сама чињеница да неко са друге стране океана посвећује своје време да упозна некога и земљу у којој та особа живи је оно што овај програм чини невероватним и што сви учесници програма јако цене. Ученици уживају у упознавању живота у Америци кроз очи њихових вршњака, упоређују њихов живот са својим, налазе сличности и разлике и добијају нове идеје.

Као наставник. ја сам срећна што су наши ђаци показали интересовање за овај програм и добили шансу да буду део њега.

Наставник енглеског језика

Љиљана Шћекић

Школска слава Свети Сава

27. јануара обележена је школска слава Свети Сава. Након сечења славског колача и поздравне речи директорке школе, уследио је пригодан програм ученика школе.

Новогодишњи маскенбал

Новогодишњи маскенбал ученика млађих разреда организован је 27. децембра 2019. године. Жири су сачињавали ученици шестог разреда. Најбоље осмишљене и креиране маске награђене су пригодним поклонима.

Истог дана ученици млађих разреда су организовали купопродајну изложбу за родитеље ученика и за све заинтересоване ученике и наставнике школе. Честитке и разне украсе ученици су правили на часовима иковне културе и у оквиру часова ликовне секције.

Декорисање новогодишњих јелки

У суботу,  14.12.2019. године у Ада молу, основци из 14 основних школа са општине Чукарица учествовали су у хуманитарној акцији декорисања новогодишњих јелки. 
Након гласања за најлепше декорисану јелку, које је одржано преко Фејсбук странице Ада мола, јелка коју су украсили ученици ОШ "Карађорђе" освојила је друго место, а школа донацију у износу од 1500 евра.

У оквиру прославе предстојећих празника школа је организовала низ активности. Старији ученици су правили честитке и пакетиће за прваке, који су им подељени на маскенбалу. Овако већ годинама негујемо другарство и радост даривања. Организован је и маскенбал за ученике млађих разреда и награђене су најбоље маске. Ученици 6. и 7. разреда су кроз децембарску активност тајни пријатељ даривали једни друге.

Најбоља атлетичарка у категорији пионирки

Наша ученица Жељана Покрајац освојила је награду за најбољу атлетичарку у категорији пионирки на нивоу града Београда.
Браво, Жељана!

Школско такмичење из математике

Ученици наше школе учествовали су 7.11.2019. на школском такмичењу из математике.

Хуманитарна акција

Дана 11.10.2019. године наша школа је организовала низ хуманитарних активности "За Хелену". Ученици су покренули акцију прикупљања помоћи за лечење ове девојчице. Током дана организован је јесењи вашар у коме су учествовали родитељи, ученици од првог до четвртог разреда и све учитељице (Љиљана Сушић, Бранка Сурчулија, Ивана Миладиновић, Ирена Живковић, Маја Јовић, Драгана Аврамовић, Ивана Огњановић Антонић и Снежана Ковачевић). У вечерњим сатима у организацији Сандре Куљић, Љубице Чорбић и Невене Тоскић одржана је хуманитарна журка за ученике старијих разреда. Током 7 дана ове акције прикупљено је и уплаћено на рачун родитеља девојчице 97.170 динара.

Поносни смо на наше ученике, њихове родитеље и запослене школе на учешћу у овој племенитој акцији. 

Предавање

У петак, 1.11.2019. године психолог Влајко Пановић одржао је предавање на тему "Злоупотреба психоактивних супстанци" ученицима шестог разреда

Радионица

Радионица Куда одлази бес одржана је 29.10.2019. у одељењу VII2 и посвећена контроли беса код ученика.  

Радионица

У одељењу III1 реализована је радионица 22.10.2019. године у сарадњи са педагогом Невеном Тоскић. Циљ активности је био да ученици буду подстакнути да уоче да смо сви ми истовремено, упркос сличностима,  јединствени и непоновљиви и да је значајно уважавање међусобних разлика и особености. Ученици су уочили и да се људи разликују не само по спољашњим, већ и по унутрашњим особинама и да је врло важно упознати баш те унутрашње људске особине, а не унапред судити о некоме. Кромпир је послужио као поређење.

Квиз за ученике петог и шестог разреда

Дана 23.9.2019.године наставница Сандра Куљућ организовала је квиз за ученике петог и шестог разреда. Kahoot квиз је интерактивни квиз и сви ученици активно су учествовали.

Енглески језик у нашој школи

      Настава енглеског језика у нашој школи се реализује кроз редовну, допунску и додатну наставу и слободне активности. Поред тога, наши ученици већ 10 година имају прилику да један део активности раде у Америчком кутку у Дому омладине. Већ у 3.разреду, ученици тамо имају радионице, а њихово интересовање не јењава ни до завршетка 8.разреда. У претходних десет година имали су прилику да се кроз језичке и ликовне радионице упознају са америчком културом, празницима, животним стиловима, а имали су прилику чак и да упознају америчку астронауткињу од које су из прве руке могли да чују како изгледа живот на свемирској станици.Нека од предавања су им држали и професори запослени на Филолошком факултету. Остварена је и сарадња са International School of Belgrade-ученици су учествовали у радионицама са децом која наставу похађају на енглеском језику.

     У наредних пар месеци, ученици 2. разреда ће бити укључени у пројекат читања великих књига што ће у знатној мери олакшати њихово савладавање читања и писања на енглеском језику, али и развити њихову љубав према читању уопште.

      Најновија активност у коју смо се укључили је Ecco Challenge у организацији ELTA. Послали смо пројекат на тему развијања еколошке свести код вршњака и чекамо резултате. Какав год резултат био на конкурсу, један битан резултат је већ присутан - тимски рад ученика и добар став према овој теми.