ОШ „Карађорђе“

Свети Сава 2021 – дечји радови

 Чему нас учи Свети Сава

       Давне 1175. године двор Немањића је постао вреднији за још једног члана породице. Рођен у царској породици, цар не хтеде бити, па је Растко Немањић кренуо путем вере.

        Стефан Немања и Ана су, након бројних молитви, добили још једног сина. Назвали су га Растислав (Растко). Још као мали, Растко је показивао велику љубав према Богу и вери и препуштао се молитви. Његова браћа Вукан и Стефан Првовенчани су само хтели да буду владари. 

Једног дана родитељи су малог Растка послали у Захумље да тамо буде управник, али он то није хтео. Побегао је на Свету гору и тамо се замонашио у Манастиру Светог Пантелејмона и добио име Сава. Хтео је да га људи не схватају као обичног монаха, па је због тога радио све послове по манастиру. Желео је да успе у ономе што други монаси нису могли, хтео је да врати веру у Бога. Недуго после тога Сава је прешао у Манастир Ватопед. Након што је добио новац од родитеља и браће, све је донирао манастиру у којем је саградио три цркве. Стално је слао родитељима писма да би требало да се замонаше на Светој гори. То је утицало на Стефана Немању. Његов средњи син Стефан Првовенчани је преузео власт. Након тога се Стефан Немања замонашио под именом Симеон и заједно су обновили Цркву Светог Симеона. После су обновили Манастир Хиландар у којем су боравили већи део живота. Након смрти оца, Сава је остао у манастиру са још петнаестак монаха.

        Године 1230. у Србији је избио рат између два брата Немањића. Вукан је био незадовољан, јер је његов млађи брат постао владар. Угарска војска је на Вуканов позив дошла да му помогне да преузме престо. Чим је то чуо Сава, одмах је отишао да помири два посвађана брата.  У томе је и успео. 

        Свети Сава је једног дана кренуо ка Јерусалиму. Са тог пута се није вратио. Умро је у Бугарској 14. јануара 1236. године. Бугари су хтели да задрже Савино тело, али су га Срби, након преговора, преузели. Савине мошти су се чувале у Манастиру Милешева. Синан-паша је отео Савино тело и спалио га на брду Врачар 27. априла 1594. године. По предању, Савина рука је спасена и данас се чува у Манастиру Свете Тројице. 

        Свети Сава је много урадио за наш народ. Као књижевник, монах и први српски архиепископ, оставио је неизбрисив траг у српској историји. Научио нас је да поштујемо Бога, да се међусобно слажемо, да негујемо праве вредности и да не заборавимо ко смо и одакле смо.

                                                    Павле Петковић V1

Свети Сава, учитељ и просветитељ

 

      Свети Сава учинио је пуно за српски народ. Био је учитељ, просветитељ, саградио је и обновио многе верске грађевине. Творац је Хиландара.

      Растко Немањић, познатији као Свети Сава, рођен је у 12. веку ( око 1175. године ) и био је најмлађи син великог жупана Стефана Немање и Ане Немањић. Као дете је волео да чита и учи, а иконе су га посебно интересовале. Сопственом вољом напустио је световни живот и упутио се у Свету гору где се замонашио и добио име Сава. 

     Захваљујући Сави, Српска православна црква је постала самостална, а Сава је био њен први архиепископ. Он је највећи српски просветитељ, а значајан је као преводилац Номоканона, зборника црквених и грађанских закона. 

Написао је Житије Светог Симеона, Студенички и Хиландарски типик. 

     Дан његове смрти 27. јануар обележава се као празник свих школа и многих православних верника. Његов живот и дело нас позива да следимо пут са упроношћу и са циљем да стварамо.

 

                                                                               Никола Павловић VI1

Чему нас учи Свети Сава

 

          Растко Немањић, најмлађи син Стефана Немање, значајно је име наше историје, историје Срба.

          Као дете није волео богатство, раскош, већ му је сан био да се замонаши. Тако је млади Растко отишао у манастир, постао је монах и остварио своју жељу. Добио је име Свети Сава. Својим делима је утицао на нашу културу. Ширио је доброту, позивао на мир и благостање, лечио људе, отварао школе. Свима је несебично помагао. Мирио је посвађане и учио их да праштају. Заветовао нас је да чувамо веру, културу и писмо. Отварао је школе у манастирима, просвећивао народ и описмењавао. Желео је да своју љубав према књигама пренесе на друге.

       Сваког 27. јануара се трудимо да богатом приредбом одамо признање Светом Сави и подсетимо се песама о његовој племенитости. Оставио је дубок траг у нашој историји и после смрти наставио да нас подсећа на праве људске вредности.

                                                                                      Ивона Стојковић VI1

Свети Сава, учитељ и просветитељ

 

О, наш добри Свети Саво,

Српска наша мудра главо.

Чуда си стварао

И Богу душу давао

Српство си подизао и

Хришћанство уздизао.

Многе цркве саградио,

Многе школе отворио.

Бог је тебе изабрао и

Нама те даровао.

Ти си слава наше школе,

Због тога те ђаци воле.

У школи те славе сви,

Светитељу наш, волимо те ми.

Срећна слава, Свети Сава!

 

Петар Требјешанин VI1

Свети Сава

 

Наш је светац Свети Сава,

то је наша школска слава,

њега ђаци радо славе,

у школској га свесци хвале.

 

Пишу песме, пишу приче

И са њим се увек диче.

Он је себе дао тамо,

где бесмртни стоје само.

 

Он се за нас Богу моли

Све више нас светац воли.

Све се школске песме наше

У част њему испеваше.

 

Балша Анђић VI2

Чему нас учи Свети Сава

 

      Свети Сава је мој учитељ зато што мислим да не постоји Србин који је тако много учинио за свој народ и цркву. Да би неко био учитељ, он треба и делима да покаже то што говори. Такав је био Свети Сава. Свети Сава нас учи какав треба један Србин да буде. Духовно му је било много важније од земаљског. На пример, још у детињству разликовао се од браће. Молитва и живот светитеља су га занимали више од игре. Он је оставио све што је имао на земљи: краљевство, богатство и славу, да би свој живот посветио Богу. Зато је и прослављен вечном славом.

 

Стивен Јашари VI2

Свети Сава, учитељ и просветитељ

 

Једном давно,

У дванаестом веку,

Живот је подарен једном важном

Човеку.

 

Као мали,

Растко му беше име,

Син постао је

Жупану српскоме.

 

Отац његов

Великог беше звања.

Ако нисте погодили,

Он је чувени Немања.

 

Растко растао је

На очевом двору.

Цео живот сањао је

Божанствену Свету гору.

 

Седамнаест лета дошло је брзо,

А његова премудра глава,

Остварила је своје снове

И постала монах Сава.

 

Његов отац је

Светој гори на поклон

Подигао манастир

И постао Симеон.

 

Тај чувени манастир

Што је Немањин дар,

Сигурни сте чули,

То је дивни Хиландар.

 

Цео свој живот,

Сава вредно ради.

Уз помоћ оца свога

Многе задужбине гради.

 

Вековима сија он

Са звезданог неба,

И подсећа људе

Да се Богу молити треба.

 

Данас,

он је школска слава.

Увек бди над нама

Наш драги Свети Сава.

 

Вања Ћосић VII1

Чему нас учи Свети Сава

 

Свети Саво, школска славо,

Говорио си шта је право,

Указивао си на ствари важне

Грлиле све су твоје руке снажне.

 

Чувао си своје бело стадо,

Благосиљао и старо и младо.

Зидао си и цркве и школе

Људи те славе, људи те воле.

 

Срећни су били сви око тебе

Да усрећиш друге жртвовао си себе

Пресвета је била твоја седа глава

Вечан ти помен и вечна слава.

 

Иван Милутиновић VII2

Свети Сава, народни учитељ и просветитељ

 

      Већ више од 150 година свака школа у Србији слави Светог Саву као школску славу. 

      Сваке године ученици и запослени у школи се труде да обележе 27. јануар онако како доликује. Разлог који то оправдава је тај што је Свети Сава био наш најзначајнији архиепископ и просветитељ. Управо његов живот и рад треба да нас поучи томе колико се исплати када нешто радимо марљиво и уз константно присуство воље и љубави према томе што радимо.

      Нико се није родио научен и с мудрошћу, то се временом стиче. Тако је и Растко Немањић, нама данас познатији под именом које је добио приликом замонашења, прво био обичан дечак. Најмлађи син великог жупана Стефана Немање и брат Вукана и Стефана Првовенчаног, рођен је у Расу око 1175.

      Око 1190. године, од свог оца добио је на управу Захумље. Само две године касније, побегао је на Свету гору где се замонашио у руском Манастиру Светог Пантелејмона и добио име Сава. Са својим оцем је 1198. подигао први и једини српски манастир на Светој гори – Манастир Хиландар.

      У Србији је 1202. избио рат за престо између његове браће, када се Сава вратио у своју родну земљу да би измирио браћу. 

      Године 1217. се враћа на Свету гору. Све време се бавио просветитељским радом. Успео је да 1219. издејствује аутокефалност српске цркве. Сава је тада именован за првог српског архиепископа и тако је било до 1233. када га је на том месту заменио његов ученик Арсеније I Сремац.

      Два пута је ослазио у Палестину, а на повратку са другог путовања 1236. преминуо је у Великом Трнову, а након тога су његове мошти пренете у Манастир Милешеву. Дан његове смрти данас славимо као Дан просвете. Мошти Светог Саве спаљене су 1594. на Врачару. Данас је ту Храм Светог Саве који се пласирао међу најбитније и најлепше знаменитости ове државе, што је и сасвим логично, јер таквој личности треба непрекидно указивати неизмерну захвалност.

 

Александра Станковић VII2

Свети Сава, учитељ и просветитељ

 

     Свети Сава био је српски принц, монах, књижевник, дипломата и први архиепископ аутокефалне Српске православне цркве.

      Рођен је око 1175. године по имену Растко Немањић. Био је син великог жупана Стефана Немање и имао је два брата Вукана и Стефана Првовенчаног. Растко је увек хтео да буде монах, а не принц. Зато је 1192. године побегао на Свету гору и замонашио се у руском Манастиру Светог Пантелејмона где је добио име Сава. Након што се и његов отац замонашио и добио име Симеон, они су 1196. године подигли Манастир Хиландар. У Србији је 1202. године дошло до рата за власт између синова жупана Стефана Немање. После измирења 1204. године велики жупан Стефан Првовенчани и кнез Вукан позвали су Саву да их потпуно измири и он је у Србију дошао почетком 1208. године. 

      Бавио се просветитељским радом са циљем да приближи својим сарадницима основне верске и световне поуке, али се 1217. године вратио на Свету гору. Сава је 1219. године убедио Васељенског пратријарха и никејског цара да прогласе аутокефалност (самосталност), па су га потом именовали за првог архиепископа Србије. Он је био архиепископ до 1233. године када га је заменио његов ученик Арсеније I Сремац.

      За мене је Свети Сава човек који је још у 12. и 13. веку потпуно променио српску историју. 

 

Урош Кубуровић VII2

Чему нас учи Свети Сава

 

      Растко Немањић, Свети Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, одлучио је да свој живот посвети богу, и тако се одрекао титуле принца и постао први српски архиепископ. Свој цео живот посветио је српској цркви. Није желео царску круну нити раскош, већ је увек мислио на своју велику жељу - живот у манастиру. Његове жеље постале су права стварност, јер искрене и снажне жеље само чекају право време да буду остварене. Тако је будући принц Растко постао монах Сава. 

      Сава је свом неписменом и непросвећеном народу на сваки начин помагао. Његов значај био је велики за српску средњовековну културу. Отварао је школе у црквама и манастирима, лечио људе и учио их доброти и поштењу. Сава је са правом назван првим српским просветитељем и исцелитељем, али он је био и више од тога. Имао је чисту душу, племениту нарав и био је великодушан. Дао је допринос српској цркви, коју је утемељио, али је и многе обновио. Касније се Сави придружио и замонашени отац Симеон. Они су заједно путовали и градили свете грађевине. Њихово најзначајније дело за српску цркву јесте први српски манастир Хиландар, који вековима траје као прво и највеће средиште српске православне вере. 

      Савин живот је обележио српску средњовековну државу. Свој живот посветио је својој жељи коју је и испунио – да служи богу и помогне свом народу. Након његове смрти, која је потресла српски народ, Сава је проглашен за свеца, као Свети Сава. Дан његове смрти 27. јануар проглашен је за школску славу. Свети Сава научио нас је да је могуће остварити сваку жељу, ако верујемо довољно јако у њу. Да увек треба бити упоран и тако остварити своје снове. Да увек треба бити добар и помагати свима, јер се добро добрим враћа. 

      Свети Сава је био велики добротвор и великодушник, који је у много чему помогао свом народу и успео да постави темеље српске православне цркве, за коју се изборио да добије аутономију. Он заувек треба да остане у нашем сећању и никада не треба да буде заборављен, због свега што је учинио за свој српски народ.

 

Марија Павловић VIII1

Чему нас учи Свети Сава

 

     Свети Сава је рођен у Расу 1175. године као Растислав (Растко Немањић), најмлађи син великог жупана Стефана Немање. Од раног детињства је брижљиво васпитаван и образован. Чим је постао пунолетан, отац му је дао на управу Захумље. Међутим, његова жеља није била да влада, него да развије своју духовност и отишао је на Свету гору. Тамо је у руском манастиру Ватопед постао монах. Кад је на Свету гору дошао његов отац и замонашио се као монах Симеон, изградили су српски манастир Хиландар. Тиме је положио основе српске средњовековне културе и научио нас да положај који човек има не треба да буде власт него служење Богу и народу.

      Кад је у Србију донео мошти свога оца Светог Симеона, у Манастиру Студеници је измирио своју завађену браћу Вукана и Стефана. У Студеници је водио строги монашки живот учећи народ, својим примером, несебичности, путу мира и помирења, праштања, љубави према ближњима, правилима моралног понашања и православљу. Његово учење се кроз векове пренело до нас.

      Својим животом Свети Сава нам је дао пример како да као појединци и народ нађемо своју душу, добијемо и очувамо своју слободу.

      Као први српски архиепископ он је речима поуке вршио своју црквену власт, учио нас просвећености и трпељивости, путу саборности и традиције. Учио нас је шта, када и како радити да постигнемо благоугодан живот. 

     Његови списи ,,Живот и служба Светом Симеону" дали су правац новом српског правопису.

      Вековима нема равних Светом Сави. Он је први пример великог живота посвећеног духовним вредностима, чиме нас учи да су материјална добра пролазна, а духовна  вечна.

      Преминуо је у Трнову (Бугарско царство) 27.01.1236. године, а затим је његов ковчег пренет у Манастир Милешеву где је сахрањен. Због тога што је народ у њему видео светитеља, године 1594. његове мошти је у Београд пренео Синан-паша и спалио их на Врачару. То је само допринело, како се његов пепео пренео по целом српству, да се и његове поуке прошире и донесу утеху народу. 

 

Лука Петровић VIII1